Alapdarab stílustippek: Az a bizonyos "kis fekete"
Így válaszd ki a hozzád illő kis fekete ruhát!

kisfekete_banner.png

Trendek jönnek és mennek, de van, ami sohasem megy ki a divatból. Egy ilyen alapdarabról szól a mai posztom: ez az LBD, vagyis a Little Black Dress!

A kis feketét Coco Channel az 1920-as években indította hódító útjára. Dior a 40-es években öltöztette híres New Lookjába, hogy aztán a 60-as évek, az Álom Luxuskivitelben és Givenchy repítse a csúcsra. Hát ki ne tudná felidézni Audrey Hepburnt és az ikonikus ruhát, a fekete kesztyűt, a fehér gyöngysort?

És az LBD-nek persze köszönhetünk modern divatpillanatokat is, Diana hercegnő egy ihletett választása a 90-es évek egyik legemlékezetesebb fashion statementje lett, manapság pedig már Meghan Markle az etalon ami ezt a klasszikus viseletet illeti.

 

Népszerűsége tehát máig töretlen, ez az a darab, ami egyetlen nő gardróbjából sem hiányozhat. Éppen ezért nem árt tudnod, hogy mire figyelj, hogy a tökéletes összhatást érd el amikor a kis feketéhez nyúlsz!

A mai posztban először 4 szempont szerint mutatom be, hogyan választhatsz az alkatodnak megfelelő típust és hogyan kombinálhatod kiegészítőkkel a legelőnyösebben! Ezután pedig három saját "kis fekete" outfitemmel mutatok példát arra, hogyan igazíthatod ezt a klasszikust az alkalomhoz.

 

1. Mit hangsúlyozz

A tökéletes kis fekete kiválasztásánál azt kell megvizsgálnod, hogy mit szeretnél kiemelni magadon. Mindenkinek megvan a hangsúlyozni való az alakjában, csak meg kell azt találni. (Kattints ide ha segítséget szeretnél és egyeztetünk időpontot egy stílustanácsadásra!)

Atlétikusabb felépítésűek bátran hangsúlyozzák a karjukat egy váll-nélküli megoldással. A slip (csőruha) fazont azoknak ajánlom, akik a hosszú lábakat akarják kiemelni, ez különösen igaz az egyenes törzsű ("oszlop" alkatú) hölgyekre. Az átlapolós ruha az egyik kedvencem és nem csak teltebb idomúaknak remek választás, hiszen nagyon jól ráilleszthető minden alkatra és akinek nem annyira vékony dereka, annak szuperül formál egyet.

 

 

Ha több is van, amire büszke vagy, akkor is csínján bánj a kivágásokkal, mert tudod: nem húspiac! A blog rendszeres olvasói tudják, nem vagyok annak a híve, hogy mindent rakjunk ki az ablakba. Hidd el, sokkal nagyobb sikert érhetsz el, ha visszafogottan mutatod meg a nőiességedet, például a válladat, vagy a kulcscsontodat hangsúlyozod.

#styledbycsillu tipp: 2018-ban a legtrendibb textúrákkal hangsúlyozni, azaz nem a kivágással, hanem egy extra csipke, selyem, bársony esetleg tüll betéttel vonni a figyelmet oda ahova szeretnéd! 

 

2. Mi van azzal, amit nem szeretnél hangsúlyozni

Amire nem vagy annyira büszke arra is van megoldás! Például egy ráncolt ruhával nemcsak trendi tudsz lenni idén,  hanem nagyon jól öltözött is. Ugyanis a kettő nem ugyanaz!

Aki vastagnak tartja a karját, kerülje az ujjatlanokat és inkább vállat eltakaró bővebb fazont válasszon, vagy 3/4-es ujjhosszúságot. Hosszú ujjút semmiképpen sem, mert ilyenkor az az elsődleges cél, hogy az alkaton húzzunk picit és ezt optikailag igy tudjuk elérni a legkönnyebben.

Vékonyabb vállú hölgyeknek pedig jó megoldások a fodros-, vagy puffosvállú, akár válltöméses darabok.

 

3. Hogyan párosítsd

Az a tapasztalatom, hogy sokan időnként azért esnek túlzásba, mert az "egyszerű" fekete ruhát nagyon kevésnek érzik. Ezért azon túl, hogy lábat villantanak, dekoltázst is villantanak, amit még meg is fejelnek valamilyen (gyakran nem is egy) kiegészítővel, vagy színnel ... és kész is a rám-borult-a-gardróbom look.

Ha magadra ismertél ;) azt üzenem: nyugodj meg, nem fognak azért nem észrevenni mert egy fekete ruhában jelensz meg! Hagyni kell a ruhát érvényesülni!

Ha van benne csipkerészlet, érdekes szabás, vagy textúra  - ne használj hozzá túlzó kiegészítőket. Például ha egy csipke kivágás van a nyakrészen, ahhoz már nem kell csillogó nagy fülbevaló, karkötő, és nyaklánc egyszerre - válassz egyet! Ha a nyakláncot választod akkor pedig finom, nem túl feltűnő ékszert viselj hozzá. Ne külön-külön nézd ezeket a darabokat, hanem az összhatást egyben, és menni fog! 

Abban az esetben pedig ha egy egyszerű, letisztult, egy anyagból készült ruhát viselsz (én ezt szeretem a legjobban mert ezerféleképpen lehet kombinálni a kedvemnek megfelelően), akkor nyugodtan válassz mellé egy feltűnőbb megoldást! Lehet mondjuk minden kiegészítőd fekete, amit egy vörös rúzzsal emelsz ki (igazi femme fatale) vagy választhatsz színben/stílusban merészebb kombinációkat. Én itt is a kevesebb-több elvet vallom, egy hangsúlyos kiegészítő elég egyszerre, legyen az egy színes bőrkabát, egy statement nyaklánc, vagy egy élénk színű táska!

 

4. Mit kerülj

Amitől mindenképpen óva intenélek, ha 27 felett vagy és nem plüssmacikkal alszol:

1. A kroppolt fazonok (ez az a hatás, mintha ollóval vágnál ki részeket a ruhádból, többnyire derék részen vagy vállnál), ezeknek idén már bizony leáldoztak. 

2. Ami túl rövid - nem leszel szexibb egy éppen a fenék alá érő ruhától, de legalábbis nem azt az üzenetet fogod vele sugározni, amit szeretnél.

3. Rossz anyaghasználat. Olcsó tanácsnak tűnhet elsőre hogy "válassz jó minőséget", de én fontosnak tartottam kiemelni. Ha gyakran nyúlnál a jolly-joker darabhoz és szeretnéd, hogy sokáig a ruhatár része legyen, akkor mindenképp minőségibb anyagot válassz, ne próbáld meg "letudni" egy olcsóval. Lehet, hogy egy pamutruha is szép 4-5 alkalomig, de egy kibolyhosodott anyagú kis feketénél kevés leghangolóbb látványt tudok elképzelni, ami az öltözködést illeti. Inkább válassz egy időtálló, minőségi darabot, ami sokáig lehet a ruhatárad éke! 

 

Kis Fekete Styled by Csillu módra

A tippek után pedig a mai poszthoz három inspirációs szettet is hoztam nektek. Ezekkel azt szeretném megmutatni, hogy különböző alkalmakhoz illeszkedve hogyan állíthattok össze egy lookot egy fekete alapdarab köré.

Az első két ruha magyar tervező munkáját dicséri, ezeket a Grazia Store felkérésére stylingoltam. A harmadikat pedig fast fashion darabokra építettem. 

 

1. Formális eseményre

Sikkes elegancia, egy igazi klasszikus. A statement ékszer kiemeli az egyszerű, letisztult vonalvezetést. Igazi Dolce Vita érzés! Mivel ebben az esetben a ruha lényege a visszafogottság, nem a kiugró megoldások, ezért bátran egy arany fülbevalóhoz és táskához nyúltam. A cipő egyszerű fekete, így nem válik túl sokká az összhatás. A két extra kiegészítő pedig mivel "távol" kerül egymástól, egész nyugodtan viselhető egy szetten belül.

grazia1.jpg

grazia2.jpg

 

2. Partyszett

A második már extravagánsabb, egy igazi partyszett, amit ráadásul megdupláztam ezzel a szuper kis övtáskával. A bőr nagyon menő 2018 őszén, bátran merem ajánlani, akár egy egyszerűbb bőrbetétes fazont, akár egy elasztikus bőrből készült ruhát. Arra itt sem árt figyelni, hogy a szokatlanabb anyag miatt nem kell a kivágással is extrázni, mert az már könnyen olcsó hatást kelthet.

grazia_bor2.jpg

Ehhez a szetthez passzolna egy szegecses bőrbakancs is, és ha attól tartasz hogy túlzottan fiús/military irányba mennél el, akkor jöhet egy kis kivágás; a lényeg, hogy maradjon meg az egyensúly!

#styledbycsillu tipp: ha nehezen tudsz a bőrruhával azonosulni, viszont az anyagválasztás tetszik, akkor turbózz fel egy hagyományosabb darabot egy jó kis motoros bőrdzsekivel.

grazia_bor1.jpg

 

3. Office Look

A végére hagytam egy kis csattanót, mert a harmadik szettben a ruha igazából nem is fekete hanem sötétkék!

Ez egy átlapolós válltöméses fazon, igazi 80-as évek, ami nagyon illik az igen aktuális retró trendbe. Ehhez nem tettem nyakláncot, sem túl nagy fülbevalót, pont azért, hogy a válltömés tudjon érvényesülni! Inkább a csizma fémesen csillogó sarok-megoldásával próbáltam becsempészni azt a kis pluszt.

navy1.jpg

navy2.jpg

 És hogy miért ezt hoztam el nektek a poszt lezárásaként? Hát azért, mert az utolsó jótanácsom nektek ma, hogy bizony nem a fekete az a szín ami jól áll mindenkinek! Viszont sokan nem találják a saját színeiket, és mivel nem elég bátrak kilépni a biztonsági játékból, a ruhatáruk "jobb híján" csupa fekete darabból áll. Nos, ha mindened fekete, akkor van egy rossz hírem: így már a "kis fekete" sem szól nagyot. Akkor már inkább merészkedj ki a komfort zónádból legalább egy lépést és válaszd a navy blue-t.

Ha pedig bizonytalan vagy abban, hogy melyik színek állnak Neked a legjobban, kérj tőlem időpontot színtanácsadásra! :)

Ha tetszett a poszt, kövess itt a blog.hu-n, naponta frissülő tartalomért pedig kövess az Instagramon és érdemes Facebookon is lájkolnod az oldalam :)

Stylist szolgáltatásaimat keresd a weboldalamon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://styledbycsillu.blog.hu/api/trackback/id/tr6514263477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Instagramon is!

Címkék

beauty (1) celebrity (8) divat (4) divattipp (22) esküvő (1) fashion (3) fashionweek (7) furdoruha (2) gála (5) halloween (1) hollywood (2) hordjmagyart (9) insta (2) kisfekete (3) nyár (1) ősz (2) outfit (18) stylist (8) tavasz (1) travel (6) trend (18) wishlist (13) xmas (1) Címkefelhő

Csatlakozz

süti beállítások módosítása