Egó vagy Eco? Élménybeszámoló a kétarcú Tulumról

Idén januárban egy régi álmom vált valóra azzal, hogy elutazhattam a Karib-tenger térségébe, méghozzá Tulumba, a Yucatán-félszigetre. Fehér homokos part, "Zen" hangulatot árasztó butik hotelek, helyi tervezők egyedi munkáit és minden-mentes egészséges ételeket áruló bodegák, benzingőzös autóforgalom helyett biciklizve csordogálás a partmenti promedánon. "Környezetbarát", "fenntartható", és "kézműves" minden mennyiségben... nagyjából ezt várja az ember Tulumtól, ha arra a képre épít, amit az Instán lát.

Ehhez képest a valóság... vegyesebb! :) Panaszkodni a világért sem akarok, csodásan éreztük magunkat. De az biztos, hogy mára Tulumot is elérte a túlburjánzó turizmus. A mai posztomban a leg-leg-legek felsorolásával mutatom meg, mi az ami tetszett és mi az ami nem! Lássuk :)

A Legjobb Partszakasz: a Hotel Zone déli vége

Ha strandolni akarsz Tulumban, két opciód van: északon a nyilvános part, vagyis a Playa Paraiso, illetve délre egészen a természetvédelmi körzet kezdetéig tartó szakasz, a "Hotel Zone", ami szünet nélkül egymást követő parti hoteleket jelent (szó szerint, egyetlen pici utcácska sem akad közöttük).

A leginkább "instahíres" pont, vagyis a ferde pálmafa a Playa Paraiso-n található, de ezt a partszakaszt strandozáshoz nem javasolnám. Sokkal zsúfoltabb mint a hoteles rész és a tenger tele van a turistákat hordozó motoros csónakokkal, mintha Phuketen lenne az ember. Ehhez képest a déli részen tényleg csak a végtelen tenger látványa tárul elénk.

Bár a privát partszakasz végig egy-egy hotelhez "tartozik", de szabad köztük az átjárás és a legtöbb hotel parti bárjában, fogyasztásért cserébe lehet nyugágyat használni és strandolni. Az út oldaláról nézve mondjuk nem éppen vendéghivogatóak a hotelek a magas kerítéseikkel, de ez ne tántorítson el senkit, a part felől már nyitott és barátságos az egész. Mi egy csomó hotelt bejártunk :) Ha ajánlanom kéne, nekem ezek voltak a kedvenceim: Sanara, La Valise, Casa Malca.

Amire nagyon figyelni kell: sajnos mostanra Tulumot is elérte nem csak a túlépítkezés (lásd a következő pontot), de az amerikai bulihordák is. Ha meggondolatlanul választod ki a hotelt vagy az időpontot, akkor a dübörgő goa-zenét fogod hallgatni minden este és éjjel. Január első két hete teljesen felejtős például a pihenni vágyóknak. Tipp: ha vendégvélemények alapján próbálsz szállást választani, nézd meg azt is, hogy a szomszédos hotelről mit írnak! Hiába vagy egy nyugodt szálláson, ha a szomszéd DJ-jét hallgathatod. Egy estére mi is belefutottunk ebbe, sajnos.

A Legnagyobb tévhit: a vásárló promenád

Ha Tulum és insta, akkor nem lehet kihagyni a "coelho-s" motiváció szöveges táblákat, a designos hipszter kávézókat, és az old-school bicajokat. Én valahogy úgy képzeltem el, hogy két napozás között itt fogok majd csellengeni. Ehhez képest rá kellett jönnöm arra, hogy egyáltalán nincs promenád, csak egy szűk betonút amit közvetlenül szegélyez egyik oldalról a bódésor, másik oldalról a hotelek kerítései. És a kettő között folyamatos autóforgalom.

Szóval ha a butikokat szeretnéd megnézegetni, akkor készülj fel arra, hogy olyan lesz mintha egy itthoni főút mentén vásárolgatnál. Nem valami Zen! :( De a jó hír az, hogy tényleg nagyon komoly választék van és egyáltalán nem "bazári" színvonalra kell gondolni. Ami azt illeti, néhány boltban az állam leesett a tervezői darabok árát meglátva.

#styledbycsillu tipp: ha nem akarsz egy vagyont költeni, de beszereznél valami "nagyon Tulum" darabot, ajánlom a Tulum Tales üzletét! Én egy karkötő-nyaklánc-hajcsatt hármasra nem tudtam nemet mondani!

A Legjobb Étterem: The Real Coconut és Los Aguachilles

Na hát enni, azt nagyon lehet Tulumban! Ebben tényleg igaznak bizonyult a hájp: bárhová ültünk be, egészséges alapanyagok, fantasztikus ízek. (Illetve, majdnem bárhova... lásd a következő pontot.)

Amik mindent vittek nálam: a parton a kedvencem a The Real Coconut volt. Nem csak az ételek, de a koktélok is nagyon szuperek! Illetve kreáltak egy saját márkás kókuszlisztből készített chipset, amiből a tulajdonostól kaptam egyet miután teljesen véletlenül szóba elegyedtünk és elmesélte, hogy a lánya magyar és Budapesten él! Milyen kicsi a világ! Remekül éreztük magunkat, az egész hotel (az étterem a Sanara része) hangulata nagyon tetszett.

A városban pedig abszolút imádtam a Los Aguachilles nevű helyet. Azóta is a tonhalas fogásaikkal álmodom! Ez egy teljesen flanc-mentes franchise egyébként, van éttermük Cancunban és Playa Del Carmenben is... szóval ha bárhol a Yucatán-félszigeten jársz, ki ne hagyd!

aguachilles.jpeg

A Legkülönlegesebb látvány Legnagyobb Csalódás: Az Azulik

Nem mehetek el szó nélkül az Azulik mellett, aminek a fészek-formájú panoráma asztalaival van tele az Instagram. A hotel abszolút prémium helyként pozícionálja magát. Na ehhez képest az igazság az... hogy az árakon kívül sajnos semmi nem prémium. Elõször is, amit az Azulik az instán influencerekkel reklámoztat, az konkrétan nem a valóság.

1) Az éttermet nem nyitják meg közvetlenül napnyugta előttig - bár ezt nekünk asztalfoglaláskor szimplán lehazudták.
2) A fészkekhez csak akkor engednek oda, ha kifizetsz egy olyan kötelező fogyasztást, amit az asztal full kapacitására számolnak, függetlenül attól, hogy hányan vagytok. De hát hogy lehet hogy az instán fényes nappal mosolygó, semmit sem fogyasztó nem hogy vacsorázó embereket látni? Úgy, hogy csak azért felengedik a szerződött partnereiket fotózni, hogy reklámozzanak egy olyan "élményt", ami nem is létezik.

Ha pedig mindez nem lenne elég, maga az étel és a kiszolgálás kritikán aluli, aminek függvényében az árazás egyszerűen botrányos. Elrontott rendelések, felszívódó pincér, értékelhetetlen ízű fogások. Mivel mi, SAJNOS, elkövettük azt a hibát, hogy "egyszer élünk" felkiálltással lefoglaljunk egy asztalt, ezért volt "szerencsénk" ezt megtapasztalni.

Nem meglepő ezek után hogy azt mondom, hogy az étterem/bár egy fillért nem ér, annak ellenére hogy a panorámás látvány csakugyan különleges. Mint utólag helyben megtudtuk (valahogy az érdeklődésünkkor ezt "elfelejtették" elárulni), valójában van lehetőség "naplemente jegyet" válltani, amivel a panorámás bárból meg lehet nézni ugyanazt a látványt anélkül is, hogy az ételre pazarolnánk a pénzünket.

A Legjobb extra program: A Grand Cenote

Na hát kapott tőlem Tulum hideget-meleget, de a végére az egész útunk abszolút fénypontját hagytam. A Yucatán-félsziget a beachelésen túl két dologról híres: a Cenote-król és a Maya piramisokról. Az utóbbi talán senkinek nem újdonság, hiszen a Chichen Itzá méltán világhíres, sőt a világ új hét csodájának egyike.

De mik azok a Cenote-k? (Kiejtése kb. Szenóte). Kérlek szépen a wikipédia szerint "kútszerű karsztképződmény; dolina vagy zsomboly". Oké, minden világos :D Szóval, a térségben elterül egy hatalmas vízzel teli barlang-rendszer, amely felett számtalan helyen "megnyílt" a föld, aféle felszíni barlangi tavakat (pontosabban folyókat) képezve. Ezekből van városonként több tucat, magánterületen és látogatható parkokként egyaránt. Tulum közelében a legnagyobb a Grand Cenote, mi ezt néztük meg.

Tipp: érkezz amilyen korán tudsz, mert reggel fele még alig lesz itt valaki. A víz elképesztően tiszta és meleg! Én arra számítottam hogy az "Instáért mindent!" jegyében összevacogunk néhány képet, ehhez képest órákon át lubickoltam. HIhetetlen volt! És azt említettem hogy pinduri kis teknősök úszkálnak benne? Szóval, ha erre jársz, semmiképp ne hagyd ki! 

HA TETSZETT A POSZT, KÖVESS ITT A BLOG.HU-N, NAPONTA FRISSÜLŐ TARTALOMÉRT PEDIG KÖVESS AZ INSTAGRAMON ÉS ÉRDEMES FACEBOOKON IS LÁJKOLNOD AZ OLDALAM :)

STYLIST SZOLGÁLTATÁSAIMAT KERESD A WEBOLDALAMON!

A bejegyzés trackback címe:

https://styledbycsillu.blog.hu/api/trackback/id/tr314617000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Instagramon is!

Címkék

beauty (1) celebrity (8) divat (4) divattipp (22) esküvő (1) fashion (3) fashionweek (7) furdoruha (2) gála (5) halloween (1) hollywood (2) hordjmagyart (9) insta (2) kisfekete (3) nyár (1) ősz (2) outfit (18) stylist (8) tavasz (1) travel (6) trend (18) wishlist (13) xmas (1) Címkefelhő

Csatlakozz

süti beállítások módosítása